Watch de Luxe, Webshop +36 70 381 0905 • Watch de Luxe, Andrássy+36 1 411 0430
Watch de Luxe, Aréna Mall +36 70 938 3061 • Watch de Luxe, Westend +36 70 938 3071
TAG Heuer Boutique +36 70 938 3062
0
HU EN DE
Kosár

A kosara még üres

HOGYAN KÉSZÜL? TERVEZÉSI FÁZIS A TAG HEUERNÉL

01/25/23

Amióta a Heuer cég 1860-ban megalakult, a kiemelkedő minőségű tervezőmunka - a technikai innovációtól az avantgárd stíluselemekig - az óragyártás mesterségének középpontjában áll.  Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tervezik a TAG Heuer órákat az első gondolattól a kivitelezésig a svájci La-Chaux-de-Fonds-i központban. Kényelmesen ül? Akkor kezdjük az elején.

Egy kimondatlan szabály szerint a tervezési folyamat valójában jóval azelőtt kezdődik, hogy a ceruza a papírhoz érne (vagy a kezelőtoll a képernyőhöz). Az igazság az, hogy egy újító tervezés azzal kezdődik, hogy a legjobbak legjobbjait keresik meg és alkalmazzák a tervezőcsapat részére. Ezek olyan kreatív elmék, akik nemcsak a késztermék megjelenéséhez értenek, hanem képesek egyensúlyt teremteni az esztétika és egy sikeres óramodell funkcionális működése között is. Leleményességükkel, éleslátásukkal és inspirációjukkal ezek az órakészítő szakemberek lendítenek először az ingán (ha már órákról beszélünk).

Az első feladat bármely terv esetén az, hogy annak digitális rajzát vagy vázlatát elkészítsék. Ez a fantáziadús, koncepcionális szakasz. A 2D és 3D renderelésnek - vagyis árnyékokkal, tükröződésekkel kiegészített fotórealisztikus kép elkészítésének - a kivitelezés, az anyag és a színek meghatározása a feladata; a műgyanta modellek pedig az arányok és az ergonómia pontosítására szolgálnak.

Ezt követően – nem túlzás azt állítani, hogy művészi igénnyel - elkészül az óra külsejének 3D-s modellje a kezdeti rajzokon szereplő ötletek alapján. Ez teszi lehetővé a modell teljes mértékben véglegesített és részletekbe menően kidolgozott megtervezését, mielőtt az a mérnöki fázisba kerülne. A szépséget és a funkcionalitást szakértelemmel kell ötvözni. Az óra 3D-s megépítése pedig biztosítja, hogy egyetlen részletet sem bízunk a véletlenre, miközben a végső kialakítás ergonómiáját is érvényesítjük.

A következő állomás a 3D nyomtató. A digitális vázlat alapján a tervezőcsapat kinyomtatja a terv prototípusának 3D-s modelljét műgyantából. Ez a folyamat lépésről lépésre történik, így láthatják, ahogy az óra fokozatosan életre kel, és biztosíthatják, hogy minden részletet figyelembe vesznek. A fémcsatok is kinyomtathatók műgyantából, hogy megmutathassák a láncszemek méretének vagy kialakításának módosítását. Az egész nyomtatási folyamat akár 12 órát is igénybe vehet, de megéri az időt: egy ilyen prototípus segítségével a tervezők könnyebben kifejezhetik magukat, és kiválaszthatják a megfelelő esztétikai kiviteleket, mielőtt azokat fémből is megvalósulnának.

A modell belső és külső részének tiszta és valósághű felépítése segít a terv megvalósíthatóságának vizsgálatában is, és alapul szolgál a gyártási igények és a költségek esetleges módosításához is.  Ez a tervező bevonásával történik, de meg kell felelni olyan kényszerítő körülményeknek, mint a vízállóság, a gyártási tűréshatárok és munkafolyamatok.

Azzal, hogy a tervezőmérnökök a TAG Heuer főhadiszállására költöztek, sokkal logikusabbá és a többi részleg munkájával szorosabban összekapcsolttá vált a folyamat. Világosan látható, hogy mire van lehetőség, hol nyílik terület a határokat feszegetni, és hogyan lehet megoldásokat kidolgozni – persze mindezt a lehető leggyorsabban. Ez azt is jelenti, hogy az esztétikai célkitűzéseket egyensúlyba tudják hozni a műszaki követelményekkel és ellátási lehetőségekkel.

A műgyanta makettet a kezükben tartva a designerek a teljesen kidolgozott koncepciójukat benyújtják egy belső döntéshozó testületnek jóváhagyásra. A gyártási követelményeket (szó szerint) minden oldalról figyelembe kell venni, és gyakran kompromisszumokat kell kötni a különböző részlegek kívánságai között. A háromdimenziós kép és a prototípus minden aspektusának felülvizsgálata időt és gondos figyelmet igényel, gyakran napokig tart. A meglévő tervek módosításai, bár még mindig összetettek, egyszerűbbek; míg a teljesen új tervek hosszas megbeszéléseket és hibakeresést igényelnek. A szenvedély és az elhivatottság mellett a tervezőknek jó kommunikációs - és kompromisszumkészséggel kell rendelkezniük - mint minden jó kapcsolatban!

Amint a terv jóváhagyásra került, ideje továbblépni a fém prototípushoz. A TAG Heuernél a prototípusok pontosan azt tükrözik, amit a vásárló az óraszalonban látni fog. Arra használják őket, hogy kiküszöböljék az esetleges gyártási vagy kivitelezési problémákat, ami egy hosszadalmas, de szükséges folyamat annak érdekében, hogy a késztermék műszakilag és esztétikailag is tökéletes legyen.

A puding próbája az evés, a legyártott prototípusé pedig amikor felcsatolják a csuklóra: tesztelhetik a modellt működés közben, megvizsgálhatják az esztétikai célú finiselések hatását, például a polírozásét, és dönthetnek a szükséges módosításokról, amelyeket esetleg el kell végezni. A TAG Heuer óránk mostanra a csecsemőkorból a kamaszkorba lépett, és már majdnem készen áll arra, hogy kilépjen a való világba...

Luczay Szabolcs

 

Vissza a főoldalra       Vissza a cikk elejére.     Megnézem a TAGHeuer készletet

Kérdése van? Hívjon

+36 70 381 0905
Szerviz ügyben +36 1 411 0429 . Hétfőtől péntekig 10.00 - 17.00