Watch de Luxe, Webshop +36 70 381 0905 • Watch de Luxe, Andrássy+36 1 411 0430
Watch de Luxe, Aréna Mall +36 70 938 3061 • Watch de Luxe, Westend +36 70 938 3071
TAG Heuer Boutique +36 70 938 3062
0
HU EN DE
Kosár

A kosara még üres

CHRISTIAN HORNER TAG HEUER MONZÁJA MOST DÖGÖS KARBONSZÁLAS KIADÁSBAN

03/06/23

Amikor Christian Horner csapatfőnök egy győzelem után járó pénzdíját készpénzben kapta meg, hazafelé a reptéren megvette élete első TAG Heuer Monza karóráját, amely jelenleg is gyűjteménye megbecsült darabja. 2023 elején a Monza kronográf egészen egyedi, karbontokkal és kékített zafírüveggel turbózott, flyback komplikációval okosított változata jelenik meg.

Megnevezés: TAG Heuer Monza Flyback Chronometer

Modellszám: CR5090.FN6001

Az első Monza

 

Köszönhetően pontos és megbízható mechanikus stoppereinek, a Heuer cég már 1911-től a sport célú professzionális időmérés megkerülhetetlen szereplője lett. Az elektromérnök végzettségű Jack Heuer azonban az elektronikus berendezések működését és fontosságát is megértette, és csapatával olyan időmérő rendszert alkotott, amelyet aztán hosszú időn keresztül az autósportokban is használtak.

1971-ben – nem túlzás álltani – történelmi megállapodást kötött Enzo Ferrarival. Onnantól kezdve a Ferrari versenyautókon a Heuer logója virított, cserébe a Ferrari pilótái és mérnökei minden korábbinál pontosabb és részletesebb időmérési adatokhoz jutottak. A siker nem is maradt el. Niki Lauda hamarosan F1 világbajnok lett, 1976-ban pedig ennek tiszteletére jelent meg az első Monza. Nem véletlen tehát, hogy a jelenleg az Oracle Red Bull Racing csapatot vezető Christian Horner választása a nizzai reptér óraszalonjában éppen a TAG Heuer Monzára esett.

Érdekes és talán hihetetlen is ma már feleleveníteni, de az új modell neve az eredeti tervek szerint Modena lett volna, amely Enzo Ferrari szülővárosa – és ahol jelenleg múzeuma is megtekinthető. Azonban a legendás olasz versenypálya, ahol a Ferrari győzelem is biztossá vált a szezonban, annyira erős vonzerővel rendelkezett már akkor is, hogy az elképzelést megváltoztatták. A Monza modellcsaládba tartozó órák és kronográfok azóta is rendkívül keresettek és megbecsültek. Különösen mivel az állandó kollekciónak nem részei, csupán egy-egy speciális kiadás jelent meg az elmúlt években.

TAG Heuer Monza Flyback Chronometer

 

A 2023-as TAG Heuer Monza Flyback Chronometer ritka alkalmat kínál arra, hogy vadonatúj Monzánk legyen. A már a bevezetőben említett karbonszálas tok egészen egyedi megjelenést ad ennek a kiadásnak, miközben egyértelműen utal az autósportban alkalmazott műszaki megoldásokra. A 42 milliméter átmérőjű tok jobb oldalán DLC bevonatos korona és a stopper működtetéséhez szükséges nyomógombok találhatóak.

A két regiszteres, csontvázasított számlapon 6 óránál a másodperceket olvashatjuk le, míg a másik segédszámlapon 3 óránál a stopperhez tartozó percgyűjtőt találjuk. Mindkettő pirossal lakkozott mutatója füstösen áttetsző kék zafírüveg háttér előtt mozog.

A körben futó, kékkel lakkozott indexek sorát 9 óránál a trapéz alakú dátumablak töri csak meg. Ennek háttere, az indexek, a perc- és másodpercmutató is Super-LumiNova® kitöltést kaptak az éjszakai leolvashatóság javítása érdekében.

A jól megszokott „SWISS MADE”, „TAG HEUER” valamint a „MONZA” feliratokon kívül feltűnő pirossal a „FLYBACK” is szerepel a számlapon. A magyar órás berkekben is csak ekként emlegetett műszaki komplikáció lehetővé teszi a beépített stopper mérés közbeni nullázását és újraindítását egyetlen gomb megnyomásával. A mutatók ilyenkor visszaugranak a null pozícióba és azonnal új mérést kezdenek.

Megfordítva az órát grade 5 titán ötvözetből készített hátlapot láthatunk fekete PVD bevonattal, közepén átlátszó zafírkristály betéttel. Ezen keresztül a Heuer 02 szerkezet belsejébe kukkanthatunk. Ezt mindenképpen javasolt megtenni. A tisztán mechanikus működésű óraszerkezet járásához  szükséges energiáját a fekete rotor tengely körüli forgása adja, összességében akár 80 óra járástartalékot biztosítva.

Megfigyelhetjük működés közben a felhúzósúly forgását és a billegő oszcillálását is, miként a genfi csíkozású rozsdamentes acél hidat, vagy a pirosra lakkozott oszlopkerék fogait, amelyek a kronográf működését teszik puhává és pontossá.

Ha mindez nem lenne elég, a TAG Heuer Monza Flyback Chronometer nevében is külön jelzett kronométer tanúsítvánnyal rendelkezik. Vagyis minden egyes darab Heuer 02 szerkezetet független svájci minőség ellenőrző intézet, a Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres vizsgált be és adta hozzá pecsétes igazolását.

A 10 bar nyomásnak ellenálló órát kizárólag ehhez a modellhez készített tokban és dobozzal vehetjük át, és karbonszálas áthajlózárral csukódó világoskék varrású sötétkék szíjon csatolhatjuk fel.

 

Vissza a főoldalra       Vissza a cikk elejére.     Megnézem a TAG Heuer készletet

Kérdése van? Hívjon

+36 70 381 0905
Szerviz ügyben +36 1 411 0429 . Hétfőtől péntekig 10.00 - 17.00